Önemlékezés - Robert Earl Burton

Út az öröklétbe

"Az önemlékezés a Földön megjelent eszmék közül messze a legfontosabb. Lenni vagy nem lenni - jelen; ez itt a kérdés."
Robert Earl Burton

A negyedik út központi tétele az, hogy automatikusan senki sincs tudatában önmagának, senki sem tudatos, senki sem "emlékszik" önmagára. Az az egyszerűnek tűnő tény, hogy az ember tudatában lehet létezésének, elkerüli a figyelmet. Még ha valaki hall is erről, és tényleg próbál tudatosabb lenni, hamar megfeledkezik róla. Tudatossága, anélkül hogy észrevenné, újra alvásba merül, és minden ugyanúgy történik, mint azelőtt: homályos tudatállapotban és csapongó figyelemmel.

Természetesen, egy bizonyos fokig mindenki tudatában van saját létezésének, de ez töredéke annak, ami tudatos erőfeszítéssel elérhető. Többnyire mindenki természetesnek veszi létezését és azt, hogy annak tudatában van. Senki sem emlékszik szándékosan a létezésére. Épp ellenkezőleg, mindenki megfeledkezik magáról, és elvész a feladatban, amit éppen végez, a körülötte lévő emberekben, problémáiban, terveiben és hasonlókban.

Az önemlékezés azt jelenti, hogy szándékosan megosztjuk figyelmünket: tudatában vagyunk önmagunknak és környezetünknek. Az önemlékezés megosztott figyelmével tudatában leszünk annak, amit épp figyelünk az adott pillanatban, miközben továbbra is tudatában maradunk önmagunknak, mint megfigyelőnek. Például, éppen most, miközben ezt az oldalt olvassa, tudatában lehet ezeknek a szavaknak és önmagának is. Egyszerűnek hangzik, pedig ez a kétirányú, megosztott figyelem soha nem történik magától. Minden pillanatban tudatos erőfeszítést kíván. Erőfeszítés nélkül a tudatosság mindig visszasüllyed a mindennapi, egyirányú figyelembe.

A megosztott figyelem a tudatosság magasabb állapotának - a harmadik állapotnak - fő jellemzője, és az erőfeszítés, hogy önemlékezéssel megosszuk figyelmünket, előidézheti ezt az állapotot. Ez a próbálkozás egy negyedik út iskola legfőbb módszere a harmadik állapot elérésére. Minden más, az iskolával kapcsolatos dolog azt szolgálja, hogy megtanuljunk emlékezni magunkra, és megtanuljunk tudatosan jelen lenni a nap minden tevékenységének minden pillanatára.

ELOLVASOM

Oldalak száma: 128
ISBN: 0-87728-844-5
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 1995